Information Technology GK

Information Technology GK

Share

this page is about GK of information technology. In this page you can get all IT subjects objective

28/05/2021

1. The process of producing useful information for the user is called
a) Controlling
b) Outputting
c) Inputting
d) Processing
asn
b

27/05/2021

5. The postfix form of W*X+Y/Z is?
a) *WX/YZ+
b)WX*YZ/+
c) W*XY+/Z
d) WXYZ+/*
ans (b)

10/08/2019

1. An un-interruptible unit is known as :
a) single
b) atomic
c) static
d) none of the mentioned

Answer: b

2. The TestAndSet instruction is executed :
a) after a particular process
b) periodically
c) atomically
d) none of the mentioned

Answer: c

3. Semaphore is a/an _______ to solve the critical section problem.
a) hardware for a system
b) special program for a system
c) integer variable
d) none of the mentioned

Answer: c
4. The two atomic operations permissible on semaphores are :
a) wait
b) stop
c) hold
d) none of the mentioned

Answer: a

5. Spinlocks are :
a) CPU cycles wasting locks over critical sections of programs
b) Locks that avoid time wastage in context switches
c) Locks that work better on multiprocessor systems
d) All of the mentioned

Answer: d

6. The main disadvantage of spinlocks is that :
a) they are not sufficient for many process
b) they require busy waiting
c) they are unreliable sometimes
d) they are too complex for programmers

Answer: b
7. The wait operation of the semaphore basically works on the basic _______ system call.
a) stop()
b) block()
c) hold()
d) wait()

Answer: b

8. The signal operation of the semaphore basically works on the basic _______ system call.
a) continue()
b) wakeup()
c) getup()
d) start()

Answer: b

9. If the semaphore value is negative :
a) its magnitude is the number of processes waiting on that semaphore
b) it is invalid
c) no operation can be further performed on it until the signal operation is performed on it
d) none of the mentioned

Answer: a

10. The code that changes the value of the semaphore is :
a) remainder section code
b) non – critical section code
c) critical section code
d) none of the mentioned

Answer: c

Want your business to be the top-listed Computer & Electronics Service in Kathmandu?
Click here to claim your Sponsored Listing.

Telephone

Website

Address

Kathmandu
Kathmandu
44600