Concept Learning Assam

Concept Learning Assam

Share

CONCEPT LEARNING ASSAM is a page that represents an institution where students having dreams and dedication are being taught how to achieve their goals.

07/12/2024

*Concept Learning Assam*
---

1. Which Article of the Indian Constitution empowers the President to declare an emergency?
a) Article 352
b) Article 356
c) Article 360
d) Article 365
e) None of the above
Answer: a) Article 352

---

2. What is the rank of India in the Global Hunger Index 2023?
a) 102
b) 107
c) 111
d) 119
e) None of the above
Answer: b) 107

---

3. What does 'GDP' stand for in economics?
a) Gross Domestic Product
b) Global Domestic Product
c) General Development Plan
d) Gross Development Policy
e) None of the above
Answer: a) Gross Domestic Product

---

4. Which Indian city is known as the "Silicon Valley of India"?
a) Hyderabad
b) Chennai
c) Bengaluru
d) Pune
e) None of the above
Answer: c) Bengaluru

---

5. What is the tenure of a Rajya Sabha member in India?
a) 4 years
b) 5 years
c) 6 years
d) 7 years
e) None of the above
Answer: c) 6 years

---

6. Who authored the book Wings of Fire?
a) Ratan Tata
b) Abdul Kalam
c) Rabindranath Tagore
d) Arundhati Roy
e) None of the above
Answer: b) Abdul Kalam

---

7. What is the unit of electrical resistance?
a) Ampere
b) Volt
c) Ohm
d) Joule
e) None of the above
Answer: c) Ohm

---

8. What is the primary function of the Reserve Bank of India (RBI)?
a) Printing currency notes
b) Regulating stock exchanges
c) Managing public revenue
d) Controlling monetary policy
e) None of the above
Answer: d) Controlling monetary policy

---

9. Who was the first woman to receive the Bharat Ratna Award?
a) Mother Teresa
b) Indira Gandhi
c) Sarojini Naidu
d) Lata Mangeshkar
e) None of the above
Answer: b) Indira Gandhi

---

10. Which Article of the Indian Constitution deals with the Right to Equality?
a) Article 12
b) Article 14
c) Article 16
d) Article 18
e) None of the above
Answer: b) Article 14

24/11/2024

Most Important General Knowledge Questions

By *Concept Learning Assam*
For Various Competitive Exams

---

1. Who is known as the architect of the Indian Constitution?
Answer: B. R. Ambedkar

2. The Battle of Saraighat was fought in which year?
Answer: 1671

3. Kaziranga National Park is famous for which animal?
Answer: One-horned Rhino

4. Who was the first Chief Minister of Assam?
Answer: Gopinath Bordoloi

5. The term 'Union of States' is mentioned in which Article of the Indian Constitution?
Answer: Article 1

6. When was the Assam Accord signed?
Answer: 1985

7. What is the capital of Assam?
Answer: Dispur

8. Who composed India’s national anthem?
Answer: Rabindranath Tagore

9. Which river is the lifeline of Assam?
Answer: Brahmaputra

10. Chandrayaan-3 was launched by which organization?
Answer: ISRO

11. The Assam tea industry was started in which year?
Answer: 1837

12. Which planet is known as the Red Planet?
Answer: Mars

13. The first Assamese film was directed by whom?
Answer: Jyoti Prasad Agarwala

14. The Father of the Indian Green Revolution is?
Answer: M. S. Swaminathan

15. The Nobel Prize was first awarded in which year?
Answer: 1901

16. The tallest mountain in the world is?
Answer: Mount Everest

17. Assam shares international borders with which countries?
Answer: Bangladesh and Bhutan

18. Who founded the Ahom dynasty in Assam?
Answer: Sukapha

19. The official language of Assam is?
Answer: Assamese

20. The first Indian woman to win a Nobel Prize is?
Answer: Mother Teresa

21. The Assam Movement aimed to address which issue?
Answer: Illegal immigration

22. What is the largest freshwater lake in India?
Answer: Wular Lake

23. The Bharatiya Janata Party (BJP) was founded in which year?
Answer: 1980

24. Who is known as the Nightingale of India?
Answer: Sarojini Naidu

25. Which Indian state is called the 'Land of Five Rivers'?
Answer: Punjab

26. When did India gain independence?
Answer: 1947

27. Which is the longest river in the world?
Answer: Nile River

28. What is the chemical symbol for water?
Answer: H2O

29. Which Indian state has the highest literacy rate?
Answer: Kerala

30. Which Assamese festival marks the Assamese New Year?
Answer: Bihu

31. Who invented the telephone?
Answer: Alexander Graham Bell

32. Which Indian city is known as the Silicon Valley of India?
Answer: Bengaluru

33. The Reserve Bank of India was established in which year?
Answer: 1935

34. Who is the author of the famous book 'Gitanjali'?
Answer: Rabindranath Tagore

35. What is the currency of Bangladesh?
Answer: Taka

36. In which year was the Quit India Movement launched?
Answer: 1942

37. Who was the first Governor-General of Independent India?
Answer: Lord Mountbatten

38. What is the national sport of India?
Answer: Hockey

39. The Brahmaputra River is known by what name in Tibet?
Answer: Tsangpo

40. The Jan Shatabdi Express was introduced in which year?
Answer: 2003

41. The one-horned rhinoceros is mostly found in which Indian state?
Answer: Assam

42. Who was the founder of the Indian National Congress?
Answer: A. O. Hume

43. What is the smallest state in India by area?
Answer: Goa

44. Which Indian city is called the 'City of Joy'?
Answer: Kolkata

45. The first Assamese novel is?
Answer: Mirijiyori by Lakshminath Bezbarua

46. In which year was the Panchayati Raj system introduced?
Answer: 1959

47. What is the unit of measurement for electric current?
Answer: Ampere

48. Who wrote the famous play 'Raktakarabi'?
Answer: Rabindranath Tagore

49. The International Yoga Day is celebrated on?
Answer: June 21

50. The capital of Mizoram is?
Answer: Aizawl

51. Who is known as the Missile Man of India?
Answer: Dr. A. P. J. Abdul Kalam

52. How many states does India have?
Answer: 28 (as of 2024)

53. The Ajanta Caves are located in which Indian state?
Answer: Maharashtra

54. The Battle of Plassey was fought in which year?
Answer: 1757

55. What is the full form of GDP?
Answer: Gross Domestic Product

56. The National Song of India is?
Answer: Vande Mataram

57. The Sun Temple in India is located at?
Answer: Konark, Odisha

58. Assam is famous for which type of silk?
Answer: Muga Silk

59. The G20 summit in 2023 was hosted by which country?
Answer: India

60. The Great Wall of China was built to protect against which group?
Answer: Mongols

61. Which gas is most abundant in Earth's atmosphere?
Answer: Nitrogen

62. The first woman President of India was?
Answer: Pratibha Patil

63. Assam's famous classical dance is?
Answer: Sattriya

64. The headquarters of the United Nations is located in?
Answer: New York, USA

65. Who wrote 'The Discovery of India'?
Answer: Jawaharlal Nehru

66. What is the highest civilian award in India?
Answer: Bharat Ratna

67. Which country is known as the Land of Rising Sun?
Answer: Japan

68. Which is the smallest bone in the human body?
Answer: Stapes

69. What is the currency of Japan?
Answer: Yen

70. The Chief Minister of Assam as of 2024 is?
Answer: Himanta Biswa Sarma

71. Which Indian scientist won the Nobel Prize in Physics in 1930?
Answer: C. V. Raman

72. Who gave the slogan 'Jai Jawan, Jai Kisan'?
Answer: Lal Bahadur Shastri

73. The Kaziranga National Park was declared a UNESCO World Heritage Site in?
Answer: 1985

74. The capital of Arunachal Pradesh is?
Answer: Itanagar

75. Which Indian state is known as the Spice Garden of India?
Answer: Kerala

76. What is the name of the first artificial satellite launched by India?
Answer: Aryabhata

77. Which Indian state has the longest coastline?
Answer: Gujarat

78. Who was the first Indian to travel to space?
Answer: Rakesh Sharma

79. The tallest statue in the world, the Statue of Unity, is dedicated to?
Answer: Sardar Vallabhbhai Patel

80. Who was the first Assamese woman novelist?
Answer: Rajanikanta Bordoloi

81. The Assam Agitation (1979–1985) led to the creation of which political party?
Answer: Asom Gana Parishad (AGP)

82. Which Indian state is the largest producer of tea?
Answer: Assam

83. The Quit India Movement was launched in which year?
Answer: 1942

84. What is the chemical name of table salt?
Answer: Sodium Chloride

85. The first satellite launched by India was named?
Answer: Aryabhata

86. Who is the first female IPS officer of India?
Answer: Kiran Bedi

87. In which year was the Indian National Army (INA) formed?
Answer: 1942

88. What is the National Tree of India?
Answer: Banyan Tree

89. The famous Kamakhya Temple is situated in which city?
Answer: Guwahati

90. In which year did the Partition of Bengal occur?
Answer: 1905

91. The Bharat Ratna was first awarded in which year?
Answer: 1954

92. What is the SI unit of temperature?
Answer: Kelvin

15/07/2024

*Concept Learning Assam*

A few social science questions with answers for ADRE:

_Class 6_

1. What is the largest state in India by area?
Answer: Rajasthan
2. Which mountain range runs along the border between India and Pakistan?
Answer: The Great Himalayas
3. Who was the first President of India?
Answer: Dr. Rajendra Prasad

_Class 7_

1. Which river is considered sacred in India?
Answer: The Ganges
2. Who was the founder of the Mughal Empire?
Answer: Babur
3. What is the capital city of India?
Answer: New Delhi

_Class 8_

1. Who led the Indian army in the Battle of Buxar?
Answer: Mir Kasim
2. Which act abolished the Zamindari system in India?
Answer: The Zamindari Abolition Act
3. Who was the first Indian to become the President of the Indian National Congress?
Answer: Womesh Chandra Bonnerjee

_Class 9_

1. Which movement aimed to unite all the princely states under British rule?
Answer: The Princes' Movement
2. Who was the founder of the All India Muslim League?
Answer: Muhammad Ali Jinnah
3. What was the main objective of the Quit India Movement?
Answer: To end British rule in India

_Class 10_

1. Who was the leader of the Indian National Congress during the Salt March?
Answer: Mahatma Gandhi
2. Which act divided British India into India and Pakistan?
Answer: The Indian Independence Act
3. Who was the first Governor-General of independent India?
Answer: Lord Mountbatten

19/12/2023

Concept Learning Assam:

ADRE ৰ বাবে প্ৰাচীন অসম ইতিহাসৰ ১০টা MCQ:

১)খ্ৰীষ্টপূৰ্ব ৩য় শতিকাৰ পৰা চতুৰ্থ শতিকালৈকে ব্ৰহ্মপুত্ৰ উপত্যকাত কোন আদিম ৰজাই শাসন কৰিছিল?
ক) বৰ্মান বংশ
খ) কামৰূপ
গ) আহোম
ঘ) কোচ

২)গুৱাহাটীৰ কামাখ্যা মন্দিৰ কোনখন হিন্দু দেৱীৰ প্ৰতি উৎসৰ্গিত?
ক) দুৰ্গা
খ) সৰস্বতী
গ) লক্ষ্মী
ঘ) কালি

৩)প্ৰাগজ্যোতিষপুৰাৰ প্ৰত্নতাত্ত্বিক স্থান কোনখন প্ৰাচীন অসমীয়া চহৰৰ লগত জড়িত?
ক) ডিব্ৰুগড়
খ) শ্বিলং
গ) তেজপুৰ
ঘ) গুৱাহাটী

৪)ভাগৱতী পুৰাণত অসমীয়া ইতিহাসৰ কোনটো কালৰ তথ্য পোৱা যায়?
ক) আহোম ৰাজ্য
খ) মোগল শাসন
গ) ঔপনিৱেশিক যুগ
ঘ) কামাখ্যা বংশ

৫)প্ৰাচীন অসমৰ কোনটো বছৰত আহোম ৰাজ্যৰ উত্থান হৈছিল?
ক) ৬৬৩ খ্ৰীষ্টাব্দ
খ) ১২২৮ খ্ৰীষ্টাব্দ
গ) ১৫২৪ খ্ৰীষ্টাব্দ
ঘ) ১৮২৬ খ্ৰীষ্টাব্দ

৬)কোন আহোম ৰজাই দোলি প্ৰশাসন ব্যৱস্থা প্ৰৱৰ্তনৰ কৰিছিল?
ক) সুহুংমুং দিহিঙীয়া ৰাজা
খ) প্ৰতাপ সিংহ
গ) ৰুদ্ৰ সিংহ
ঘ) গদাধৰ সিংহ

৭)কোন ভাষাত অসমৰ গুৰুত্বপূৰ্ণ ঐতিহাসিক বুৰঞ্জী লিখা হৈছিল?
ক) সংস্কৃত
খ) আহোম
গ) বাংলা
ঘ) হিন্দী

৮)কোন ৰজাৰ দিনত আহোমসকলে হিন্দু ধৰ্মক নিজৰ ৰাজ্যিক ধৰ্ম হিচাপে গ্ৰহণ কৰিছিল?
ক) নৰ নাৰায়ণ
খ) জয়ধ্বজ সিংহ
গ) সুক্লেনমুং
ঘ) শিৱ সিংহ

৯)১৬৭১ চনত শৰাইঘাটৰ যুদ্ধ আহোম আৰু কোনজন মোগল সেনাপতিৰ মাজত হৈছিল?
ক) মিৰ জুমলা
খ) ৰাজা মান সিং
গ) শ্বাহজাহান
ঘ) ঔৰংজেব

১০)কোনখন প্ৰাচীন অসমীয়া চহৰ ৰেচম উৎপাদন আৰু ব্যৱসায়ৰ প্ৰধান কেন্দ্ৰ আছিল?
ক) যোৰহাট
খ) শিৱসাগৰ
গ) গুৱাহাটী
ঘ) কামৰূপ

Want your school to be the top-listed School/college in Jorhat?
Click here to claim your Sponsored Listing.

Category

Telephone

Address


Pulibor, Bhatemora Gaon, Near Civil Hospital
Jorhat
785006

Opening Hours

Monday 6am - 5pm
Tuesday 6am - 5pm
Wednesday 6am - 5pm
Thursday 6am - 5pm
Friday 6am - 5pm
Saturday 6am - 5pm