Jobs Destination Academy

Jobs Destination Academy

Share

এই পেজে গুরুত্বপূর্ণ কারেন্ট অ্যাফেয়ার্স, জিকে প্রশ্নোত্তর চাকরি সংক্রান্ত আপডেট পোস্ট করা হয়।

16/06/2026

SSC Combined Graduate Level Examination 2026

16/06/2026

RRB রেলওয়ে স্টেশন বড় আপডেট
সিসিএএ প্রার্থীদের জন্য আবেদন
পরিবর্তন উইন্ডো খোলা হয়েছে। 📅 ১৭ জুন ২০২৬
(০০:০১ অপরাহ্ন) থেকে ২৩ জুন ২০২৬ (২৩:৫৯ অপরাহ্ন) পর্যন্ত
👉 প্রার্থীদের যারা সিবিটি কিন্তু এনসিভিটি দিয়েছেন
মার্ক / সার্টিফিকেট বিবরণ আপডেট করা হয়নি,
তারা এখন তাদের বিবরণ আপডেট করতে পারে।
⚠️সময় মতো আপডেট না করলে সিসিএএ কোটা সুবিধা পাবে না।

16/06/2026

Union public service commission of exammination recruitment 2027

14/06/2026

WBCS 2024 PRELIMS - HISTORY UNOFFICIAL ANSWER KEY

1. (Q26) Who among the following called Irwin and Gandhi 'The Two Mahatmas'?
(A) Rabindranath Tagore
(B) Sarojini Naidu ☑️
(C) Jawaharlal Nehru
(D) Mirabehn
Answer: (B)
2. (Q38) Which among the following was circulated as symbols by the rebels during the Revolt of 1857?
(A) Sword
(B) Chapati ✓
(C) Scarf
(D) Coins
Answer: (B)
3. (Q41) In which country did Subhas Chandra Bose establish the 'Azad Hind Radio' broadcasting station?
(A) Austria
(B) Japan
(C) Germany ✓
(D) Russia
Answer: (C)
4. (Q42) Who among the following presided over the first Buddhist Council?
(A) Upali
(B) Ananda
(C) Mahakasyapa ✓
(D) Moggaliputta Tissa
Answer: (C)
5. (Q44) Which of the following officers of the Azad Hind Fauj did not face the famous Red Fort Trials?
(A) Prem Sahgal
(B) Mohan Singh ✓
(C) Shah Nawaz Khan
(D) Gurbaksh Singh Dhillon
Answer: (B)
6. (Q46) Who was first selected by Gandhiji for his 'Individual Satyagraha' movement?
(A) Jawaharlal Nehru
(B) Achyut Patwardhan
(C) Aruna Asaf Ali
(D) Vinoba Bhave ✓
Answer: (D)
7. (Q50) Which tribal leader was regarded as an incarnation of God (Dharti Aba)?
(A) Kanu Santhal
(B) Rupa Naik
(C) Birsa Munda ✓
(D) Joria Bhagat
Answer: (C)
8. (Q53) The Vice-president of the interim government formed in 1946 was
(A) Auchinleck
(B) Liaquat Ali Khan
(C) Jawaharlal Nehru ✓
(D) Vallabhbhai Patel
Answer: (C)
9. (Q60) Which of the below mentioned Indo-Greek rulers issued coins bearing the figures of Krishna and Balarama?
(A) Menander
(B) Agathocles ✓
(C) Heliocles
(D) Archebius
Answer: (B)
10. (Q61) The Anarchial and Revolutionary Crimes Act was popularly known as
(A) Defence of India Act
(B) Rowlatt Act ✓
(C) Indian Penal Code
(D) Lex-loci Act
Answer: (B)
11. (Q63) Who among the following presented the famous Kohinoor diamond to Emperor ShahJahan?
(A) Murad
(B) Mir Jumla ✓
(C) Aurangzeb
(D) Dara Shikoh
Answer: (B)
12. (Q64) Toto, a primitive tribal group, is found in
(A) Alipurduar district ✓
(B) Uttar Dinajpur and Malda districts
(C) Jhargram district
(D) Bankura and Jhargram districts
Answer: (A)
13. (Q65) Which ruler ordered the construction of the Royal Road from East Bengal to Peshawar, also known as Sadak-e-Azam?
(A) Humayun
(B) Sher Shah ✓
(C) Akbar
(D) Jahangir
Answer: (B)
14. (Q67) The leader of the Kherwar or Safa Hor movement was
(A) Birsa Munda
(B) Bhagirath Manjhi ✓
(C) Baba Ramchandra
(D) Madari Pasi
Answer: (B)
15. (Q73) Which of the following cities was not founded by Firoz Tughlaq?
(A) Hissar
(B) Jaunpur
(C) Fatehpur ✓
(D) Fatehbad
Answer: (C)
16. (Q75) Who among the following Urdu poets was invited to the Second and Third Round Table Conferences?
(A) Firaq Gorakhpuri
(B) Muhammad Iqbal ✓
(C) Josh Malihabadi
(D) Faiz Ahmad Faiz
Answer: (B)
17. (Q78) The Chamber of Princes (Narendra Mandal) was established in which year?
(A) 1858
(B) 1915
(C) 1920 ✓
(D) 1947
Answer: (C)
18. (Q86) Who was sent by the Indian National Congress to represent its views at the Versailles Conference in 1919?
(A) B. G. Tilak ✓
(B) Annie Besant
(C) C. R. Das
(D) S. N. Banerjee
Answer: (A)
19. (Q89) The leader of the Reang uprising in Tripura (1942-43) was
(A) Pariksh*t Jamatiya ✓
(B) Ratan Mani
(C) Birsa Munda
(D) Bir Bikram Manikya
Answer: (A)
20. (Q92) Who among the following abolished the pilgrimage tax?
(A) Humayun
(B) Sher Shah
(C) Akbar ✓
(D) Jahangir
Answer: (C)
21. (Q95) The two Vaishnava brothers Roop and Sanatan who held high posts in court of
(A) Ilyas Shah
(B) Alauddin Hussain Shah ✓
(C) Firoz Tughlaq
(D) Sikandar Shah
Answer: (B)
22. (Q96) During whose reign Malik Muhaamad Jaisi completed poem Padmavat?
(A) Alauddin Khaliji
(B) Ruknuddin Firoz Khiliji
(C) Sher Shah ✓
(D) Muhammad Bin Tughlaq
Answer: (C)
23. (Q97) Which of the following social and political leaders opposed the 'Age of Consent Bill'?
(A) W. C. Bonnerjee
(B) Gokhale
(C) Ranade
(D) Tilak ✓
Answer: (D)
24. (Q100) Who among the following Gupta rulers is credited with defeating the Hunas?
(A) Samudragupta
(B) Chandragupta II
(C) Skandagupta ✓
(D) Bhanugupta
Answer: (C)
25. (Q103) Who was the first Indian ruler to join the Subsidiary Alliance?
(A) Peshwa Bajirao II
(B) The King of Travancore
(C) The Nawab of Oudh
(D) The Nizam of Hyderabad ✓
Answer: (D)
26. (Q104) Who opposed the burning of foreign clothes during the Non-Cooperation Movement?
(A) Chittaranjan Das
(B) Rabindranath Tagore ✓
(C) Subhas Chandra Bose
(D) Bal Gangadhar Tilak
Answer: (B)
27. (Q121) Who drafted the Congress Enquiry Committee Report on the Jallianwala Bagh Massacre?
(A) Chittaranjan Das
(B) Motilal Nehru
(C) Mahatma Gandhi ☑️
(D) Saifuddin Kitchlew
Answer: (C)
28. (Q122) Who among the following paid his soldiers in cash?
(A) Balban
(B) Alauddin ✓
(C) Muhammad Bin Tuglaq
(D) Iltutmish
Answer: (B)
29. (Q126) The leader of the Eka movement was
(A) Birsa Munda
(B) Annie Besant
(C) Madari Pasi ✓
(D) A. N. Sinha
Answer: (C)
30. (Q136) Who was the Governor-General of Bengal when the Asiatic Society was founded?
(A) Warren Hastings ✓
(B) Lord Cornwallis
(C) Lord Wellesley
(D) Lord Clive
Answer: (A)
31. (Q146) The Indian Sangita Samaj was founded by-
(A) Rajanikanta Sen
(B) Jyotirindranath Tagore
(C) Dwijendralal Roy
(D) Sourindro Mohun Tagore ✓
Answer: (D)
32. (Q151) Who played the role of a mediator leading to the signing of the Gandhi-Irwin Pact?
(A) Motilal Nehru
(B) Annie Besant
(C) Tej Bahadur Sapru ✓
(D) Chintamani Panigrahi
Answer: (C)
33. (Q153) Who introduced the Ryotwari settlement in Madras?
(A) Charles Metcalfe
(B) Thomas Munro ✓
(C) John Malcolm
(D) Mountstuart Elphinstone
Answer: (B)
34. (Q160) Babur's famous autobiography 'Baburnama' was translated in Persian by
(A) Abdur Rahim Khan-I-Khanan ✓
(B) Badauni
(C) Faizi
(D) Gulbadan Begaum
Answer: (A)
35. (Q161) How many hymns are there in the Rigveda?
(A) 1017
(B) 1028 ✓
(C) 1128
(D) 1228
Answer: (B)
36. (Q162) Which Buddhist text provides an account of the 16 Mahajanpadas of the 6th century B.C.?
(A) Tripitaka
(B) Dipavamsa
(C) Digha Nikaya
(D) Anguttara Nikaya ✓
Answer: (D)
37. (Q164) The editor of the journal 'Karmayogin' was
(A) Aurobindo Ghosh ✓
(B) Sisir Kumar Ghosh
(C) Bal Gangadhar Tilak
(D) Mahatma Gandhi
Answer: (A)
38. (Q165) Who among the following persons wrote a biography of Mahatma Gandhi?
(A) Richard Gregg
(B) Louis Fischer ✓
(C) Web Miller
(D) Pat Hendricks
Answer: (B)
39. (Q167) The leader of the Khaksar movement was
(A) M. A. Jinnah
(B) Inayatullah Khan Mashriqi ✓
(C) Swami Shraddhanand
(D) M. A. Jayakar
Answer: (B)
40. (Q168) Congress Democratic Party was founded by-
(A) Annie Besant
(B) B.G. Tilak ✓
(C) Muhammad Ali Jinnah
(D) Motilal Nehru
Answer: (B)
41. (Q170) The Indian revolutionary leader associated with the battle of Buribalam in 1915 was
(A) V. S. Phadke
(B) Jatindra Nath Mukherjee ✓
(C) Ajay Samanta
(D) Gaidinliu
Answer: (B)
42. (Q171) Which incident prompted the appointment of the Hunter Committee?
(A) Uprising of 1857
(B) Partition of Bengal
(C) Jallianwala Bagh Massacre ✓
(D) Komagata Maru incident
Answer: (C)
43. (Q174) Who became the Congress President after the resignation of Subhas Chandra Bose?
(A) Rajendra Prasad ✓
(B) Jawaharlal Nehru
(C) Acharya Kripalani
(D) C. Rajagopalachari
Answer: (A)
44. (Q175) In which ancient Scripture was the phrase "Tamaso Ma Jyotirgamaya" originally mentioned?
(A) Rig Veda
(B) Bhagavad Gita
(C) Mundak Upanishad
(D) Brihadaranyaka Upanishad ☑️
Answer: (D)
45. (Q176) Parallel governments during the 1942 Movement were formed in
(A) Ballia
(B) Satara
(C) Talcher
(D) All of the above ✓
Answer: (D)
46. (Q182) 'The Notes on Infant Marriage and Enforced Widowhood' was written by
(A) Behramji Malabari ✓
(B) Jyotiba Phule
(C) Mahadeb Ranade
(D) Dadoba Pandurang
Answer: (A)
47. (Q186) Who wrote the book 'Gandhi versus Lenin'?
(A) S.A. Dange ✓
(B) R.B. Lotwala
(C) R.S. Nimbarkar
(D) R.V. Nadkarni
Answer: (A)
48. (Q187) Which one of the following animals is not depicted on the Harappan seal?
(A) Bull
(B) Elephant
(C) Sheep
(D) Horse ✓
Answer: (D)
49. (Q194) The leader of the Tana Bhagat movement was
(A) Sidho Majhi
(B) Birsa Munda
(C) Jatra Oraon ✓
(D) Bhai Mukund
Answer: (C)

Want your school to be the top-listed School/college in KOLKATA?
Click here to claim your Sponsored Listing.

Telephone

Address


Kolkata
700074